DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2024

Realizované vzdělávací aktivity

 

2. 3. 2024 - Přednáška: historie orby využití koní přednášející Ing. Jan Navrátil

Ing. Jan Navrátil: Historie orby – využití koní

Dne 2. března 2024 se konala v jídelně školy tradiční, velmi zajímavá přednáška o koních. Původně měl přednášet Ing. Václav Ročeň, ale z důvodu úrazu, nemohl. Byli jsme moc rádi, že na poslední chvíli přijel až z Panenských Břežan pan Navrátil, o kterém jsme věděli, že je velikým znalcem koní od historie až po současnost. Představil nám bohatou minulosti chovu koní, jejich využívání v zemědělství a s tím související vynález bratranců Veverkových. Pocházeli z nedalekého Rybitví u Pardubic a v roce 1827 vynalezli ruchadlo. Od začátku byl o něj mezi zemědělci velký zájem a výroba čítala mnoho kusů. Jak upřesnil pan Ing. Pavel Amler, významný šlechtitel obilovin, jejich vynález měl velký vliv na zvýšení výnosů plodin a tím i na celkový rozvoj vzdělanosti a společnosti. Vždyť i první „zemědělské“ ministerstvo v tehdejším Rakousko-Uhersku  se nazývalo „ministerstvo orby“.

Dále jsme se dozvěděli mnoho informací o současném počtu koní, plemenech, způsobech využívání koní, včetně soutěží v orbě.

Po přednášce se někteří zájemci přesunuli do Heřmanova Městce, kde si prohlédli areál nově opraveného hřebčína. Mnoho zajímavostí nám zde sdělila paní Slavíková a mohli jsme pozdravit dalšího významného odborníka na chov koní a to pana Františka Slavíka.

Celá přednáška se nesla v duch příjemných setkávání. Spolek již plánuje další besedu pro příští rok.