DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

ERASMUS + 2023

EURECA Evropská akademie městské ekologie

Realizace projektu: 1. 9. 2023 - 31.12. 2025

Projekt je koordinován polskou organizaci Fundacja Laboratorium Badań i Działań Społecznych SocLab v Białystoku. Dalšími partnery jsou kromě nás, Španělsko, Portugalsko a Itálie. Cílem projektu je zvýšit informovanost obyvatel v oblasti městské ekologie, včetně osvědčených postupů městských aktivit vedoucích ke zlepšení klimatických podmínek. Projekt umožní výměny poznatků, sdílení příkladů dobré praxe a hlavně možnosti navázat spolupráci s dalšími odborníky. Získané kontakty mohou být následně využívány pro rozšíření aktivit spolku.


In 2023 , Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi, z.s. became a partner of an interesting Polish project called the European Urban Ecology Academy (EURECA), in which other partners from Italy, Portugal and southern Spain are also involved.
The goal of the project is to increase the competence of trainers working in the field of informal education on the topic of urban ecology by 2050 using best practices of urban activities leading to the improvement of conditions. According to estimates, two-thirds of the world's population will live in urbanized areas by 2050, so the topic under investigation is key to climate change. Knowledge of effective measures to reduce greenhouse gas emissions in cities can be implemented either through local policies, the activities of non-governmental organizations, but also through the activities of individuals.
Last year, as part of the project activities, an introductory meeting took place between November 6 and 10, 2023 in Lisbon. Representatives of the five partner countries discussed tasks for the next phases of the project, which will last until February 2025, in a comprehensive program.
The participants had the opportunity to see places and facilities that are examples of good ecological approaches of the city of Lisbon, which was declared the European Green Capital in 2020. The meeting included a conference with Portuguese stakeholders and experts dealing with several topics of urban ecology, such as: the urban economy and its relation to organization and spatial planning; integrated sustainable innovation models that apply climate change mitigation and adaptation measures together with local development and social inclusion of minority groups.

Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi, z.s. se stal v roce 2023 partnerem zajímavého polského projektu nazvaného European Urban Ecology Academy (EURECA), do kterého jsou ještě zapojeni další partneři z Itálie, Portugalska a jižního Španělska.
Cílem projektu je do roku 2050 zvýšit kompetence školitelů, působících v oblasti neformálního vzdělávání, na téma městské ekologie s využitím osvědčených postupů městských aktivit vedoucích ke zlepšení podmínek. Podle odhadů budou do roku 2050 v urbanizovaných oblastech žít dvě třetiny světové populace, takže sledované téma je klíčové pro změnu klimatu. Znalost účinných opatření na snížení emisí skleníkových plynů ve městech může být realizována buď prostřednictvím místních politik, činností nevládních organizací ale také aktivitou jednotlivců.
V loňském roce se v rámci projektových aktivit uskutečnilo úvodní setkání konané v období od 6. do 10. listopadu 2023 v Lisabonu. Zástupci pěti partnerských zemí v obsáhlém programu projednávali úkoly pro následující fáze projektu, který potrvá do února 2025.
Účastníci měli možnost prohlédnout si místa a zařízení, která jsou příklady dobrých ekologických přístupů města Lisabon, které bylo v roce 2020 vyhlášeno Evropským zeleným hlavním městem. Součástí setkání byla konference s portugalskými zúčastněnými stranami a odborníky, kteří se zabývají několika tématy městské ekologie, jako jsou: ekonomika ve městech a její vztah k organizaci a územnímu plánování; integrované modely udržitelných inovací, které uplatňují opatření na zmírňování a přizpůsobení se změnám klimatu spolu s místním rozvojem a sociálním začleněním menšinových skupin.
Ing. Michaela Vachunová a Ing. Ludmila Kabelová