DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2016

Opice jsou naši příbuzní a prasata mají svůj pomník

První březnovou sobotu jsme strávili na zajímavé přednášce s RNDr. Evženem Kůsem. Pan doktor je dlouholetým pracovníkem ZOO Praha. Aktivně se podílí na návratu koně Převalského do volné přírody. Kdo by však čekal „suchého vědátora“, spletl by se. Vyprávěl velmi vtipně o zvířatech i lidech, kteří se historicky pojí se ZOO Praha. Přednáška byla doplněna fotografiemi dobovými i těmi současnými. Žasli jsme. Často si některé spojitosti ani neuvědomujeme. Vývoj životního stylu člověka i zvířat chovaných v ZOO. Stejně tak jako kritizují nás, že se málo pohybujeme a velmi vydatně jíme, stejný problém odborníci zažili i s gorilami v zajetí. Radikálním způsobem museli změnit jejich stravu. Místo pudinků dostaly vrbové větvičky, protože byly obézní a pohodlné. Stejný problém máme dnes i my. Pohodlíčko nade vše a ve výsledku je to na úkor našeho zdraví. Viděli jsme na fotkách transporty zvířat. Třeba slonů, kteří se museli několik dní plavit lodí. Dnes jsou tyto přesuny zabezpečeny převážně letecky, ať už z přírody do zajetí či návraty do divočiny.

Slyšeli jsme o šikovnosti šimpanzů a orangutanů, kteří si dokázali vyrobit paklíč a otevřít klec. Naučili se řezat dřevo a mnoho jiného. Marná sláva, prostě jsou to naši příbuzní.

Chrudim se nachází vedle Slatiňan, ke kterým neodmyslitelně patří kůň Převalského. Těší nás jeho návrat do Mongolska. Jsme šťastní za každé nově narozené hříbě, které se tam prohání. Rodiči jsou koně, které známe jmény a odchovaní byli u nás v České republice. O to smutnější pohled je na koně umrzlé a uhynulé. Příroda je tvrdá a nevybírá si. Člověk nemůže v těchto případech nijak zasahovat. Smíme jen přihlížet a uvědomíme si, jak jsme v podstatě malí a bezmocní.

Od divokých zvířat se dostáváme k těm domácím. Znovu nás překvapí informace, že i plemena tradičních domácích zvířat jsou ohrožena. U skotu třeba plemeno Česká červinka, některá plemena koz, prasat, drůbeže, králíků, nutrií aj. Věděli jste, že mají prasata svůj pomník v Přešticích? Přeštické černostrakaté prase v současné době zažívá svůj boom. Je módní záležitostí na talíři, kvůli chuťovým vlastnostem jemně a pravidelně tukem prorostlého masa.

V diskuzi padlo mnoho dotazů na různá témata. Vše se do jednoho článku nevejde, bohužel. Příště přijďte mezi nás, ať Vám nic neuteče. Na další zajímavé přednášce se na Vás zase za rok bude těšit Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi.

20160305_092303.jpg 20160305_093442.jpg 20160305_093655.jpg 20160305_093702.jpg
20160305_093727.jpg