DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Článek s přednášky

Ing. Stanislava Ottomanská, Ph.D. :Život a dílo zahradního architekta Josefa Vaňka

„Z učitele zahradník.“

Je sobota 18. 3. 2017 a scházíme se v učebně Střední zemědělské školy v Chrudimi. Školní lavice dobré padesátce návštěvníků nestačí. Přinášíme židle z vedlejší učebny a jsme nadšeni. Jsme si jisti, že zajímavé téma dnešní přednášky „Život a dílo zahradního architekta Josefa Vaňka“, které přednáší Stanislava Ottomanská, má svůj lví podíl.
Josef Vaněk, který se narodil na Královéhradecku, se do Chrudimi přiženil. Věnoval se spoustě činností, především okolo zahrad. Rodiče však měli o jeho budoucnosti naprosto jiné představy. Plánovali mu kariéru učitele. Vaněk si však přál stát se zahradníkem a prosadil si svou. Rozhodně to nebyla procházka růžovou zahradou, ale cesta poměrně trnitá. Nedostatek peněz, střídání škol, ale i míst, kde působil. Rychlé střídání míst však pro tu dobu bylo běžnou záležitostí. Následovaly národnostní problémy, dluhy, válka. Odvelen byl do italských Alp. Nechává se postřelit, aby se dostal zpět domů za svou vyvolenou. Je převelen do Hradce Králové a končí válka. V roce 1924 se Vaňkovým po dvou dcerách narodil syn Květoslav.
Za svou projekční etapu Vaněk se svými pomocníky vytvořil úctyhodných 4 000 plánů. Zajímavé je, že jeho klienti byli z různých společenských vrstev. Drobní hospodáři, kteří chtěli navrhnout předzahrádku nebo ovocný sad až po továrníky, kteří měli zájem o vilové zahrady. Rovněž do jeho portfolia patřily hřbitovy nebo průmyslové okolí mlýnů. Největší proslulost mu však zajistily terasy na Barrandově, na kterých se spolupodílel. Ve třicátých letech byly módní koupaliště a součástí návrhů byly prostory okolo nich. Rovněž byl nadšencem japonských inspirací v zahradách. Mnozí možná ani netuší, že kameny které tvoří v zahradě cestičku tzv. šlapáky, jsou typickým prvkem Japonska.
Zajímavostí bylo řečeno mnoho a také diskuze byla zajímavá. A právě z ní vyplynulo další možné téma pro příští březnovou přednášku v roce 2018 a to „Stromy“.
Budeme se těšit a Vás budeme včas informovat.

Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi, z.s.

Fotogalerie na Rajčeti