DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

-- publicita

Vánoční zpráva členům spolku

Článek v chrudimském deníku (duben 2022)

Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi jako dobrovolnický spolek v tomto roce ukončil další projekt financovaný Domem zahraniční spolupráce v rámci programu Erasmus+.

Epale

Fictive farm pro public (anglicky)

Fiktivní farma pro veřejnost (česky)

Prohloubení odborných znalostí členů spolku (česky)

Deepening the professional knowledge (anglicky)

Zpravodaj Regionální agrární komora Pardubického kraje (září 2021)

Odborné stáže členů spolku v zahraničí

Zpravodaj Regionální agrární komora Pardubického kraje

Chraňme vodu a prohlubujme odborné znalosti

Článek v chrudimském deníku

Spolek absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi se před třemi lety rozšířil rozšířil a povýšil svoji působnost až na mezinárodní spolupráci. Zaměřil se na vzdělávání dospělých.

Vážení členové spolku absolventů a přátel školy.

Čas plyne a pomalu bude končit další rok. Ten letošní byl z mnoha pohledů jiný. Naše konání velmi ovlivnil průběh pandemie, a to jak na pracovištích, tak v osobním životě. I naše aktivity spolku byly omezené.
Valná hromada se sešla na plánovaném zasedání 15. ledna 2020, zhodnotila uplynulé období a projednávala další akce spolku, včetně příprav na oslavu 160. výročí založení naší školy (v roce 2022).
Plánovanou tradiční jarní přednášku pro studenty a veřejnost RNDr. R. Linharta: „Problematika hmyzu v krajině“ jsme museli odvolat v důsledku opatření proti Covid-19. Pokud to situace dovolí, uskutečníme přednášku na jaře 2021, podrobnosti naleznete na webu školy.
Přesto se několik akcí podařilo a další se připravují.
S velkým přičiněním členky spolku Míši Vachunové jsme podali u Domu zahraniční spolupráce dvě žádosti na realizaci odborných mezinárodních projektů v rámci programu  ERASMUS+. Tyto projekty ve velmi přísném hodnocení uspěly. Konkurence byla velká a pro spolek to znamená velkou výzvu pro rozvoj odborností jednotlivých členů.
Jedná se o tyto projekty:
- Projekt „Chraňme vodu“. Realizace projektu je plánovaná do konce října 2022 a zapojeno v projektu je společně s námi Španělsko, Portugalsko a Bulharsko. Každá země má své specifické zaměření úkolů, Bulharsko připraví vzdělávací program zaměřený na hospodaření a ochranu vody v oblasti rostlinné produkce, Portugalsko v živočišné produkci, Španělsko se zaměří na alternativní zdroje energie a hospodaření s vodou na pozemcích energetických plodin. My zpracujeme téma zadržování vody v krajině a její hospodárné využívání. Bude se jednat o týdenní vzájemné stáže. První stáž proběhne v ČR a dále budou následovat zahraniční výjezdy. Z každé zapojené země se zúčastní 4 vybraní odborníci. Účastníci projektu se budou následně podílet na plnění výstupů projektu, tj. šířit poznatky formou seminářů, připravit studijní materiály apod.
- Projekt „Prohloubení odborných znalostí členů spolku“. Projekt bude končit v dubnu 2022 a bude se jednat o dvě týdenní stáže na farmách v Irsku a Španělsku. Vyjedou dvě skupiny 10 osob a v dané zemi budou pracovat na jednotlivých farmách ve dvojicích. Na závěr projektu se budou podílet na tvorbě stručných výstupů projektu a přípravě vzdělávacího programu „Fiktivní farma“.
Do realizace projektů se může přihlásit každý člen spolku. Jedná se o velmi zajímavé projekty. V případě, že máte zájem se zapojit do realizace, co nejrychleji se ohlaste na tel. 739599149 nebo mail: l.kabelova@seznam.cz. Dozvíte se podrobnosti. Součástí realizace druhého projektu bude také jazyková příprava v anglickém a španělském jazyce. Z tohoto důvodu si dovolujeme zaslat Vám vánoční přání trochu v předstihu.
Vzhledem k tomu, že v tomto roce nelze reálně předvídat vývoj událostí v souvislosti s pandemií, budou termíny valné hromady i besedy zveřejněny v předstihu na stránkách spolku spolek.wbs.cz.

Přejeme Vám i Vašim blízkým hezké a klidné prožití svátků vánočních
a v novém roce hlavně zdraví.